Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení Rekonstrukce a přístavba městské knihovny v Chebu - PD
Odesílatel Jiří Kurucz
Organizace odesílatele město Cheb [IČO: 00253979]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 10.08.2020 12:54:23
Předmět Vysvětlení zadávací dokumentace

Vysvětlení zadávací dokumentace ze dne 10.08.2020
Zadavatel si v čl. 11.2. Smlouvy o dílo uzavřené se společností A69 - architekti s.r.o. vyhradil, že se uzavřením smlouvy o dílo poskytuje městu Cheb oprávnění vzniklé dílo (tj. dokumentaci pro územní rozhodnutí) užít a zcela nebo zčásti poskytnout třetí osobě. Licence sjednaná uzavřenou smlouvou byla poskytnuta jako výhradní. Územní rozsah licence nebyl nijak omezen a město Cheb je oprávněno dílo libovolně užít (tj. jakkoli užívat pro svoji potřebu). Město Cheb je také oprávněno dílo rozmnožovat.

Podle § 61 odst. 1 autorského zákona, je-li dílo autorem vytvořené na základě smlouvy o dílo (dílo vytvořené na objednávku), platí, že autor poskytl licenci k účelu vyplývajícímu ze smlouvy, není-li sjednáno jinak. Občanský zákoník v rámci smlouvy o dílo specificky upravuje otázky dispozice s vytvořeným dílem, jehož předmětem je nehmotný statek chráněný právem průmyslového nebo jiného duševního vlastnictví. Je-li tak předmětem díla zpracování architektonického řešení určité stavby, má se za to, že objednatel získává licenci k rozmnožování architektonického díla stavbou, a to jak v konečné podobě stavby, tak v dalších podobách, které předcházejí zhotovení stavby. Licence tedy zahrnuje i zpracování jednotlivých navazujících stupňů projektové dokumentace stavby vyžadované příslušnými veřejnoprávními předpisy.

S ohledem na výše uvedené zadavatel disponuje veškerým oprávněním (licencí) nezbytným pro vytvoření dalšího stupně projektové dokumentace. Dodavatelé si tak nebudou zajišťovat sami žádné dodatečné licenční oprávnění na zásah do autorského díla (dokumentace pro územní rozhodnutí) ani zahrnovat do svých nabídkových cen jakékoliv náklady s tím související.

Ing. Jiří Kurucz
Úředník odboru kanceláře starosty


Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace ze dne 10.08.2020
Vážení,
po prostudování Zadávacích podmínek a Návrhu SOD Města Cheb k otevřenému řízení na veřejnou zakázku „Rekonstrukce a přístavba městské knihovny v Chebu – PD“ ze dne 15.07.2020 a po náhledu do Registru Smluv na smlouvu mezi Městem Cheb a A69 – architekti s.r.o na předmět: Zpracovaní PD pro územní rozhodnutí „Rekonstrukce a přístavba Městské knihovny v Chebu“, zveřejněné dne 19.07.2020 pod ID smlouvy 2422262 a ID verze: 2609490 a následných Dodatků č.1 a Dodatku č. 2, nám není zcela zřejmé vypořádání autorských práv se zhotovitelem dokumentace pro územní řízení tj. A69 – architekti s.r.o. pro další stupně stavebního řízení. Jaká bude úloha autora architektonického návrhu ve fázi dokumentace pro stavební povolení a fází následujících? Resp. disponuje zadavatel jednoznačným sdělením autora, že je možné bez případných sankcí vstoupit do jeho autorského díla?
Předem děkuji za Vaši odpověď.

2. žádost o vysvětlení zadávací dokumentace ze dne 07.08.2020
Dobrý den,
po prostudování zadávací dokumentace k akci " Rekonstrukce a přístavba městské knihovny v Chebu - PD", bych měl k zadání plnění dotaz.
Ze zadávací dokumentace plyne, že zpracovatelem dosavadních stupňů projektové dokumentace je společnost A69 - architekti s.r.o., IČO 26355981 (autorem Ing. arch. Boris Redčenkov, č. autorizace ČKAIT 02625). Z námi provedené rešerše vyplývá, že rozsah práv, jimiž disponuje zadavatel k dosud zpracované projektové dokumentaci, je dán smlouvou o dílo ze dne 18. 7. 2017, ve znění dodatků č. 1 a 2. Tyto smluvní dokumenty jsme nalezli v registru smluv zde:
Smlouva: https://smlouvy.gov.cz/smlouva/2609490
Dodatek č. 1: https://smlouvy.gov.cz/smlouva/4270908
Dodatek č. 2: https://smlouvy.gov.cz/smlouva/6777683

Podle čl. 11.2 této smlouvy platí, že je smlouvou poskytnuto zadavateli oprávnění dílo užít a zcela nebo zčásti poskytnout třetí osobě. Licence poskytovaná touto smlouvou se poskytuje jako licence výhradní. Územní rozsah licence není omezen, tj. objednatel je oprávněn dílo libovolně užít kdekoliv v dané zemi i mimo ni. Objednatel je oprávněn k pořízení rozmnoženin díla přímých i nepřímých, trvalých i dočasných, vcelku nebo zčásti, jakýmikoli prostředky a v jakékoli formě i měřítku, a pokud jde o rozmnoženiny v elektronické formě, jak ve spojení on-line, tak i off-line. Objednatel s autorem ujednali, že autor nemůže dílo vytvořené na základě této smlouvy užít a poskytnout licenci třetí osobě, bez předchozího písemného souhlasu objednatele.
Z toho dovozujeme, že z pozice dodavatele, který je třetí stranou, nebudeme mít dostatečný rozsah licenčního oprávnění pro rozpracování dokumentace do příslušného stupně, neboť toto rozpracování si vyžádá nebo alespoň může vyžádat rovněž zásahy do tohoto autorského díla. K nim však potenciální účastníci zadávacího řízení nemají oprávnění.
Jako autorizovaná osoba u České komory architektů cítím povinnost požádat tak zadavatele o objasnění, jakým způsobem bude zajištěno, že dodavatelé budou disponovat oprávněním zasahovat do předmětného autorského díla za účelem řádného plnění veřejné zakázky, a pokud si takové oprávnění mají zajistit sami, jakým způsobem mají tyto náklady promítnout do nabídkové ceny.
Děkuji velmi za reakci a vysvětlení

1. žádost o vysvětlení zadávací dokumentace ze dne 07.08.2020
V Zadávací dokumentaci k nadlimitní veřejné zakázce na služby zadávané formou otevřeného řízení dle § 56 zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), a interních předpisů zadavatele. „Rekonstrukce a přístavba městské knihovny v Chebu – PD“ je na Straně 1 uvedeno: „ Ve smyslu § 36 odst. 4 zákona zadavatel deklaruje, že dokumentaci pro územní řízení vypracovala společnost A69 – architekti s.r.o., Valdštejnova 581/8, 350 02 Cheb, IČO: 26355981 (autor Ing. arch. Boris Redčenkov, č. autorizace ČKAIT 02625). Smlouva na vypracování výše uvedené dokumentace je dostupná a uveřejněná prostřednictvím registru smluv, a to v souladu se zákonem č. 340/2015 Sb., o zvláštních podmínkách účinnosti některých smluv, uveřejňování těchto smluv a o registru smluv.“
Ze smluv uveřejněných na odkazech:
Smlouva: https://smlouvy.gov.cz/smlouva/2609490
Dodatek č. 1: https://smlouvy.gov.cz/smlouva/4270908
Dodatek č. 2: https://smlouvy.gov.cz/smlouva/6777683
však jednoznačně nevyplývá oprávnění k užití a zásahu do autorského díla, které jsou pro plnění veřejné zakázky nutné.
Jak bude toto řešeno?